Depressie en slapen
Waarom slecht slapen bij depressie?
Depressie en slapen zijn nauw met elkaar verbonden. Problemen met slapen komen bij iemand met depressieve gevoelens of bij iemand die een depressie heeft ervaren vaak voor. Het werkt ook andersom. Depressieve of sombere gevoelens kunnen toenemen als je langere tijd slecht slaapt. Kortom, depressieve gevoelens kunnen leiden tot slaapproblemen en slaapproblemen kunnen depressieve gevoelens versterken. Hieronder tips die kunnen helpen bij verbetering van de duur en kwaliteit van je slaap.
De slaapbehoeften zijn voor iedereen zijn, dus onderzoek wat voor jou het beste werkt.
Slaapritme bij depressie
Om prettig in slaap te komen, werkt een ritme gedurende de week erg goed. Grotendeels dezelfde tijd naar bed gaan en dezelfde tijd opstaan, maakt dat je lichaam beter begrijpt wanneer het tijd voor welk onderdeel is. Doe geen dutjes vlak voor het naar bed gaan, te dicht bij bedtijd een dutje doen kan het slaapritme juist verstoren.
Slaapmuziek
Je kunt gebruik maken van slaapmuziek. Daar zijn talloze voorbeelden van op de verschillende muziekplatforms, maar er zijn ook gratis apps, zoals ‘insight timer’.
Over het algemeen heeft slaapmuziek tot doel om het gevoel van kalmte te bevorderen. Het kan helpen bij ontspannen, bij verlichting van stress-gevoelens en het kan lichaam en geest voorbereiden op slaap. Het wordt vaak gekenmerkt door langzame tempo’s, rustgevende melodieën en zachte instrumentatie, waardoor het een goede omgeving biedt voor ontspanning en het uiteindelijk de kwaliteit van de slaap verbetert.
Veilig gevoel en slaap
Een belangrijk punt is dat je je veilig voelt in je slaapkamer en je bed. Temperatuur kan hierbij van belang zijn. Sommige mensen vinden kou prettig, anderen willen graag warmte ervaren. Een warme kruik kan bijvoorbeeld helpen voor warmte, maar ook voor een veilig en geborgen gevoel
Een veilig en geborgen gevoel kan ook gefaciliteerd worden door een verzwaringsdeken. Door de subtiele druk die door een zwaarte deken wordt uitgeoefend, ontstaat een onbewust gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dit zorgt weer voor meer ontspanning van je lichaam en het zenuwstelsel. En hierdoor geeft het lichaam het slaaphormoon melatonine af voor een vredige en diepere slaap. Hierbij een link naar een zwaarte deken, let bij het eventueel aanschaffen op het gewicht en de maat!
Wakker worden en depressieve gevoelens
Niet enkel slaap is van belang, ook hoe je wakker wordt is van invloed. Om rustig ontwaken te faciliteren kun je een wake-up-light aanschaffen. Ontwaken door een licht wat heel langzaam ietsje meer licht geeft, betekent (vooral in de wintermaanden) rustig ontwaken. Wat ook de kans geeft om actief positieve gedachten te hebben.
Hulp bij depressie bij Therapiepraktijk Susan in Breda
Naast gesprekstherapie kan ik verschillende werkvormen inzetten als opstellingswerk, EMDR en werken met de Window of Tolerance.
Ben je op zoek naar begeleiding bij depressie, depressieve of sombere gevoelens in Breda, Zundert, Etten-Leur of omgeving?
Therapiepraktijk Susan in Breda hanteert geen wachtlijst, je kunt meteen bij mij terecht. Plan zelf je eerste afspraak via de online agenda!
Klik hier voor meer praktische tips bij depressieve gevoelens.
De links op deze pagina zijn affiliatie links. Therapiepraktijk Susan ontvangt een commissie zonder extra kosten voor de koper. Alle meningen omtrent een product zijn van Therapiepraktijk Susan.