Wat is EMDR?

In mijn praktijk in Breda kun je terecht voor EMDR. EMDR is een afkorting en staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een kortdurende therapievorm en werkt als volgt. Zoals je lichaam in staat is een verwonding te genezen, zo kan je brein nare gebeurtenissen verwerken. Maar zowel bij lichamelijke als bij emotionele wonden is soms hulp van buitenaf nodig dat helpt het herstel op gang te brengen.

Een manier om dat te doen, is het gebruik van EMDR. Met EMDR wordt de remslaap nagebootst, dit is de slaap waarin je normaal gesproken gebeurtenissen van overdag verwerkt. De gebeurtenis die je parten speelt, heeft een dusdanige impact op je gehad, dat de emotionele lading snel oproepbaar is. Met EMDR kunnen we ervoor zorgen dat de emotionele lading eraf gaat en de herinnering overblijft als een redelijk neutraal geheel.

 

Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Helpt EMDR voor mijn klacht?

Een typisch kenmerk van een traumagerelateerde gebeurtenis, angst of fobie is, dat als aan deze situatie wordt teruggedacht, de herinnering nog steeds erg sterke emotionele reacties oproept en dit als last ervaren wordt in het hier en nu. De eerste kennismaking is kosteloos, samen bekijken we of EMDR een optie is.

Bij welke klachten helpt EMDR?

EMDR is een korte therapievorm om nare gebeurtenissen en ervaringen te verwerken. Verschillende nare gebeurtenissen kunnen leiden tot last en/of klachten.

Enkele voorbeelden:

  • auto-ongeval of verwonding
  • zware / traumatische bevalling (of getuige zijn van een zware / traumatische bevalling)
  • angst of fobie voor naalden / prikken (prikangst), voor dieren (bijvoorbeeld honden), voor een medische handeling (tandarts / operatie / prikangst)
  • brand
  • overval
  • natuurramp
  • nare ervaring op de werkvloer

 

Ben je op zoek naar EMDR in Breda, Zundert, Etten-Leur of omgeving?

Therapiepraktijk Susan in Breda hanteert geen wachtlijsten, je kunt meteen bij mij terecht. Plan zelf je eerste kennismaking via de online agenda. EMDR kan ook online.