Soorten rouw

 

Er zijn verschillende soorten rouw. Persoonlijk verlies is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Ieder individu ervaart het op zijn eigen unieke manier. Verlies kan verschillende vormen aannemen en de emoties en gevoelens die ermee gepaard gaan kunnen diepgaand en complex zijn. Therapiepraktijk Susan geeft begeleiding bij het verwerken van verlies en rouw in Breda.

Welke vormen van rouw zijn er?

Een vorm van persoonlijk verlies waar veel mensen mee te maken hebben, is het verlies van een dierbare. Een ander type persoonlijk verlies is het verlies van een relatie of een vriendschap. Verlies kan zich ook manifesteren in de vorm van een tegenslag in de carrière, zoals het verliezen van een baan of een bedrijf. Andere vormen van persoonlijk verlies kunnen het verlies van dromen, ambities of persoonlijke mijlpalen zijn.

Wat zijn de 4 rouwtaken?

Verlies overkomt je. Het omgaan met de gevoelens die op ons afkomen bij het ervaren van een verlies, groot of klein, is een opgave waar we voor staan. William Worden, Amerikaans rouwdeskundige, praat over 4 rouwtaken na een ingrijpend persoonlijk verlies.

Als eerste benoemt hij het aanvaarden van de realiteit van het verlies. De tweede taak is volgens hem het ervaren van de pijn van het verlies. Hierbij hoort het ‘heen en weer bewegen’ tussen afleiding en het ervaren van pijnlijke gevoelens.

De derde taak noemt hij het aanpassen aan de nieuwe realiteit. Dit gaat over verkennen van de gevolgen van de verandering, van de nieuwe situatie. Als laatste taak benoemt hij opnieuw leren houden van het leven.

Wat is het verschil tussen rouw en verlies?

Verandering in het leven betekent ook soms een ingrijpend verlies. Verlies overkomt je. Rouw is het proces van afscheid nemen en het verlies verweven in je eigen levensverhaal.

Rouwtherapie

In therapie werken we toe naar het op een passende manier integreren van het geleden verlies in je levensverhaal. Alle gevoelens horen daarbij.

Mijn werkwijze

Als eerste luister ik naar jouw verhaal met al jouw gevoelens. Door in een rustige en kalme omgeving woorden te kunnen geven aan je eigen gevoelens kun je ‘ervaren, zonder je erin te laten meeslepen’.

Van daaruit gaan we verder. Middels gesprekstherapie of één van de andere werkvormen, zoals opstellingswerk, EMDR of het werken met het venster van verduren.

Ben je op zoek naar hulp bij rouw of begeleiding bij verlies en rouw in de omgeving van Breda, Zundert, Etten-Leur of Roosendaal?

Therapiepraktijk Susan in Breda hanteert geen wachtlijsten, je kunt meteen bij mij terecht. Plan zelf je eerste afspraak in de online agenda!