En ineens is alles anders. Niet mooi-anders of fijn-anders, zoals wanneer er een kleine wens is uitgekomen.
Nee, naar-anders. Je bent iets verloren, iets wat je dierbaar was. Misschien ben je niet iets, maar iemand verloren. Iemand die je dierbaar was. Alleen al dat werkwoord in de verleden tijd doet pijn. Vragen bij rouwen kunnen zijn: Hoe lang duurt een rouwproces? Wordt dit gevoel minder?

 

Rouwen

 

Verduren van hevige gevoelens bij verlies en rouw

Om hevige gevoelens te kunnen ervaren en te kunnen verduren, kent een mens van nature een ‘slingerbeweging’. Bij kleine kinderen is dit nog goed zichtbaar. Zij zoeken van nature bepaalde afleiding in spelen en kunnen dan ineens weer verdriet ervaren. Om zich vervolgens weer te wenden tot het spelen.

 

Slingerbeweging bij verlies en rouw

Bij gevoelens van verlies en rouw is deze ‘slingerbeweging’ van belang. Een mens kan niet continu hevige gevoelens van verdriet en pijn ervaren. We hebben momenten en ruimte nodig om er niet mee bezig te zijn. Juist om het mogelijk te maken dat we er wel mee bezig kunnen zijn en dat we de pijn van het verlies kunnen dragen en verduren.

 

Afleiding bij verlies ervaren

De praktische zaken in het leven kunnen een redelijk prettige afleiding bieden bij het rouwen. Het kan ons bijstaan om eventjes met de toekomst en met leven bezig te zijn, zonder gericht te zijn op het verlies dat we geleden hebben en de pijn die hierbij hoort te ervaren.

 

Toekomstgericht en verliesgericht bij rouwen

De beweging tussen toekomstgericht bezig zijn en verliesgericht bezig zijn, is per persoon verschillend. Er bestaat geen geijkt patroon voor hoe lang men gericht dient te zijn op verlies, hoe lang men gericht dient te zijn op de toekomst of hoe vaak er ‘geslingerd’ moet worden tussen deze twee. Maar dat er geslingerd dient te worden, is wel duidelijk.

 

Waar kan je terecht voor rouwverwerking?

Slingeren tussen verlies en toekomst en je eigen ritme hierin vinden, hoef je niet alleen te doen. Bij Therapiepraktijk Susan kun je terecht voor rouwverwerking in Breda. Ook als je bijvoorbeeld woonachtig bent in Etten-Leur of in Zundert kun je bij mij terecht.

 

Begeleiding bij rouwen bij Therapiepraktijk Susan

In de begeleiding bij verlies en rouw door mij luister ik eerst naar jouw ingrijpende verlies. Jouw verhaal, met al jouw gevoelens, is voor mij het belangrijkste. We werken toe naar het betekenis geven aan rouwen, oftewel het verlies op een passende manier te kunnen integreren in jouw hele levensverhaal. Daarvoor kan ik gesprekstherapie of andere verschillende werkvormen toepassen.

Ben jij op zoek naar begeleiding bij een ingrijpend verlies, afscheid of rouw in de buurt van Breda, Zundert of Etten-Leur? Stuur mij een bericht of plan zelf je eerste afspraak via de contact pagina.

Er is geen wachtlijst. Je bent van harte welkom.

Ik ontvang je graag in mijn therapie praktijk in Breda, ik geef sessies online en ik kom eventueel ook naar jou, thuis, op je werkplek of op een andere geschikte locatie. Informeer naar de mogelijkheden!

 


therapie susan depressie breda

 

 

Wil je meer lezen over rouw, lees dan ook deze blog: Rouw verwerking