Eerst is er het Verlies. Dan is er rouw. Het ervaren van een ingrijpend verlies in het leven kan vele verschillende gevoelens met zich mee brengen. Ongeloof, verdriet, boosheid, leegte, het gevoel van ‘niks’ of het gevoel van geen houvast meer hebben. Misschien staan jouw gevoelens helemaal niet in deze korte opsomming. Ieder mens heeft een eigen en uniek pad als het gaat om het omgaan met een ingrijpend verlies.

 

Hoe ga je om met verlies?

Er bestaat geen eenduidige richtlijn voor rouw. Iedereen rouwt op een eigen manier. Rouw is een proces waarin het ingrijpende verlies langzaam verweven wordt in je levensverhaal. Op een manier die voor jou past en in een tijdsspanne die voor jou past.

 

Handvaten in een rouwproces

Er bestaat geen geijkt pad voor het proces van verweven van een ingrijpend verlies in je eigen levensverhaal. Er zijn wel verschillende stappen te onderscheiden die onderstaand in een volgorde worden aangegeven. Maar deze stappen kunnen voor iedereen anders zijn, zowel de inhoud als de volgorde. De stappen kunnen ook steeds terugkeren, maar dan net in een andere vorm dan daarvoor.

  • Overeind blijven
  • Aanschouwen
  • Verduren
  • Omkeren
  • Funderen
  • Opbouwen
  • Integreren

Rouwtaken

Naast deze stappen, zijn er ook vijf rouwtaken te onderscheiden. Voor deze taken geldt hetzelfde als voor de stappen. Er is geen juiste volgorde en iedereen ervaart het proces anders.

  • Ontmoeten
  • Erkennen
  • Herkennen
  • Verkennen
  • Verbinden

Rouw verwerken

Je kunt niet altijd bezig zijn met het verlies en de pijn, je systeem heeft het ook nodig om af en toe afleiding te hebben en met iets totaal anders bezig te zijn. Dit is ook goed. Het gaat niet alleen om verdragen. Het gaat ook om ervaren dat er meer is dan het verlies, hoe klein dat misschien ook is. Het is er beide.
Eigenlijk gebruik ik de term ‘verwerking’ niet graag. Het ‘verweven’ van het verlies, vind ik beter passen. ‘Verwerkt’ impliceert dat het een keer klaar is, terwijl het een onderdeel van je leven is.

Verschillende soorten verlies

Er zijn vele verschillende soorten van verlies. In het leven verbinden we ons met vele mensen, dieren, situaties, toekomstperspectieven. Verbinden betekent ook op enig moment verlies en afscheid. Verlies overkomt je. Bijvoorbeeld door het overlijden van een dierbare, verlies van een kind, verlies van werk of van gezondheid. Afscheid moet je nemen.

Rouw verwerken bij Therapiepraktijk Susan in Breda

Begeleiding bij Verlies en Rouw is ook begeleiding bij afscheid nemen en betekenis geven. In de begeleiding door mij luister ik als eerste naar jouw ingrijpende verlies. Jouw verhaal met al jouw gevoelens is voor mij het belangrijkste. We werken toe naar het op een passende manier integreren in je hele levensverhaal. Daarvoor kan ik verschillende werkvormen toepassen. Maar jij bent het belangrijkste voor mij. We maken jouw handleiding voor het verweven van het verlies in je levensverhaal.

Ben jij op zoek naar begeleiding bij een ingrijpend verlies, afscheid of bij rouw in de buurt van Breda, Zundert of Etten-Leur? Stuur mij een bericht of plan zelf je eerste afspraak via de contact pagina.

Er is geen wachtlijst. Je bent van harte welkom.

Ik ontvang je graag in mijn therapie praktijk in Breda, ik geef sessies online en ik kom eventueel ook naar jou, thuis, op je werkplek of op een andere geschikte locatie. Informeer naar de mogelijkheden!

 

therapie breda

 

 

 

Via deze link kom je bij een ‘rouwmeter’, waarin een aantal vragen worden gesteld en jouw antwoorden leiden naar een advies voor het wel of niet inschakelen van een professional bij je rouwproces. Let wel: Ongeacht dit advies mag je natuurlijk altijd een professional inschakelen.

Wil je meer weten over depressie, klik op deze link om meer te lezen over depressie: https://www.therapie-susan.nl/blog/depressie/

 

De bron voor bovenstaande tekst: Fiddelaers-Jaspers R., Noten S., (2021), Herbergen van verlies, Thuiskomen in het Land van Rouw, Heeze: In de wolken