Ellendig, down, leeg, hopeloos. Een sombere stemming, gebrek aan interesse en levenslust. Nergens meer plezier aan beleven en nauwelijks gevoel kunnen opbrengen voor vrienden en familie.

Dit zijn veelvoorkomende symptomen bij een depressie of depressieve gevoelens. De oorzaak hiervan kent vele verschillende gedaanten. Het kan een tragische gebeurtenis zijn of een optelsom van vervelende gebeurtenissen. Misschien heb je je altijd zo gevoeld, maar nooit zo erg, of wellicht heb je juist geen idee waardoor deze symptomen veroorzaakt worden, maar glij je er wel steeds verder in.

Uitleg over depressie
De WHO (World Health Organization) heeft een goede uitleg samengesteld over depressie.

 

Het hebben van een depressie of depressieve gevoelens komt veel voor. In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. In absolute aantallen maken zo’n 546.500 volwassenen per jaar een depressieve episode door. Jaarlijks krijgen zo’n 135.600 volwassenen voor het eerst een depressie (bron: Trimbos instituut, 2019).

Advies bij depressie en depressieve gevoelens

Als je dwaalt door de donkere gangen van jezelf, is mijn eerste advies om dit niet alleen te blijven doen. Vind iemand met wie je erover kunt praten, met wie je kunt delen. Iemand die begripvol is, empathisch en niet schrikt van jouw woorden. Dit kan in je privé omgeving zijn of een therapeut.

Als je mij hierover benadert, is mijn eerste stap om jou te leren kennen. Ik hoor graag wat je bezighoudt en waar je je zorgen om maakt. Met aandacht kijk ik samen met jou naar jouw leven en je huidige situatie. Tegelijkertijd zoeken we naar de verhouding ‘draagkracht en draaglast’ en verbeteren we deze verhouding. De term ‘veerkracht’ komt aan de orde, zodat het licht in jou de kans grijpt. De eerste kennismaking met mij en de intake zijn gratis. Boek nu zelf je eerste afspraak via de contactpagina. Je bent van harte welkom.

Tips bij depressieve gevoelens

Maak een eenvoudig dagschema dat haalbaar is voor jou op dit moment.

Bijvoorbeeld:

 1. opstaan
 2. bed opmaken
 3. ontbijten
 4. rusten
 5. rondje wandelen
 6. rusten
 7. middageten
 8. rondje wandelen
 9. een boodschap doen (in de winkel of digitaal)
 10. avondeten klaarmaken
 11. avondeten eten
 12. rusten
 13. iets ontspannends lezen, luisteren of kijken
 14. naar bed gaan

Jouw hersenen vinden het namelijk fijn als je iets kan ‘afvinken’ en het doet er voor je hersenen niet toe of het groot of klein is. Als er wat rust in je hersenen is, kunnen de eventuele gevoelens van spanning en angst ook afnemen. Dit bevordert de weg naar het licht.

Benoem 1 of meerdere positieve eigenschappen van jezelf naast je depressieve gevoelens en schrijf dit op. Lees dit iedere dag hardop voor. Het is namelijk prettig voor jezelf hardop te horen wie en wat je bent, naast je depressieve gevoelens. Dit stimuleert je veerkracht.

Deze tips dragen bij aan het stabiliseren van de situatie. Ze zijn geen heilige graal, maar alle kleine beetjes helpen in de juiste richting.

Wil je samen met een therapeut aan de slag met je depressie? Boek nu zelf je eerste afspraak met mij via de contactpagina.
De eerste kennismaking en intake is gratis. Je bent van harte welkom!