Bij iedere verandering in het leven hoort ook een vorm van verlies en verlies verwerking. Het kan een verdrietige verandering zijn in je leven, een aanwijsbare duidelijke verandering. Het kan een verandering zijn in je eigen gedachten, van een toekomstbeeld bijvoorbeeld. Of een verandering van je eigen blik op de wereld.  Maar ook een heuglijke verandering kent een vorm van verlies, een vorm van ‘iets achterlaten’. En daar horen gevoelens bij.

 

Verlies Breda

Gevoelens bij verlies

Het omgaan met de gevoelens die op ons afkomen bij het ervaren van een verlies, groot of klein, is een opgave waar we voor staan.
En daarin zijn verschillende mogelijkheden. Ieder mens is een uniek wezen met een eigen achtergrond, eigen ervaringen en belevingen. Ieder mens heeft eigen inzichten opgedaan gedurende het leven. En met dat alles staat je voor die opgave. De opgave van omgaan met de gevoelens die op je afkomen. Of misschien beter als volgt geformuleerd: ‘in je opkomen’.

 

Omgaan met gevoelens

En wat is nu een goede manier? Verdringen? Je erdoor laten meeslepen, oftewel erin verdrinken? De meest prettige manier voor je eigen systeem is openstaan, ervaren, zonder je te laten meeslepen.

 

Gevoelens zijn onmisbaar

Gevoelens zijn onmisbaar. Ze zijn onderdeel van ons eigen systeem, net zoals het denken. Gevoelens zijn er in vele vormen. Gevoelens die verdrongen worden of die niet erkend worden, kunnen gaan vervormen. Bijvoorbeeld het gevoel van angst. Het heeft als functie om je te beschermen, het geeft een waarschuwingssignaal af. Vervorming van dit gevoel kan stoerheid zijn of onaanraakbaarheid. Boosheid geeft je eigen grenzen aan. Vervorming hiervan kan agressie zijn of destructiviteit. Liefde is het terrein van geven en ontvangen en bestaansrecht. Vervorming van het gevoel van liefde kan braaf gedrag zijn, perfectionisme of juist eisend gedrag.

 

Gevoelens van verlies ervaren

Door in een rustige en kalme omgeving woorden te kunnen geven aan je eigen gevoelens kun je ‘ervaren, zonder je erin te laten meeslepen’. Op deze manier ontstaat een klein beetje kalmte in je eigen systeem. En deze kalmte zorgt ook weer voor een beetje ruimte in je eigen systeem. Dit voelt als opluchting. En als niet meer ‘vastzitten’.

Nu deze ruimte is ontstaan, is er ook ruimte voor reflectie. Ruimte voor verdieping. Woorden geven aan hetgeen je voelt en wat er in je omgaat brengt opluchting, inzicht en brengt je verder.

 

Verlies verwerken Breda

Ik zorg voor een rustige, kalme omgeving. In mijn omgeving kun je alles uitspreken, ik oordeel niet, ik ben geen onderdeel van je privé-omgeving. Jouw gevoelens kunnen rustig vormgegeven worden door ze hardop te benoemen. Zonder consequenties.

Je bent van harte welkom.

Ben jij op zoek naar begeleiding bij een ingrijpend verlies, afscheid of bij rouw in de buurt van Breda, Zundert of Etten-Leur? Stuur mij een bericht of plan zelf je eerste afspraak via de contact pagina.

Er is geen wachtlijst.

Ik ontvang je graag in mijn therapie praktijk in Breda, ik geef sessies online en ik kom eventueel ook naar jou, thuis, op je werkplek of op een andere geschikte locatie.

 

therapie susan depressie breda

 

 

 

Wil je meer lezen over rouw, lees dan ook deze blog: Rouwen