Praten in therapie is gesprekstherapie. Gesprekstherapie, praten, woorden geven aan hetgeen je voelt en wat er in je omgaat, helpt. Maar hoe werkt dat dan precies?

 

gesprekstherapie

 

Amygdala of amandelkern

Vanuit de hersenstructuur heeft je amygdala, ook wel amandelkern genoemd, een belangrijke functie. Deze is betrokken bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties. Angst is één van de belangrijkste emoties die door de amandelkern wordt gereguleerd.

 

Waarom praten helpt

Door overactiviteit van de amandelkern suggereert je biologische systeem dat het gevaar loopt. Door woorden te geven aan deze gevoelens, wordt een ander gedeelte in de hersenen (onder andere het orbitofrontaal deel) actiever, waardoor de activiteit van de amandelkern rustig kan afnemen. De vermindering van activiteit van de amandelkern, geeft ruimte in je gehele systeem. Ruimte voor ontspanning, ruimte voor jou.

Inzicht

Nu deze ruimte is ontstaan, is er ook ruimte voor reflectie. Ruimte voor verdieping. Woorden geven aan hetgeen je voelt en wat er in je omgaat, brengt opluchting en inzicht. Door de juiste vragen van mij, kom je tot nieuwe of hernieuwde inzichten. je komt dichter bij hetgeen er in je onbewuste huist.

Daarom helpt gesprekstherapie en erover praten.

Boek nu zelf je eerste afspraak via de contact pagina! Er is geen wachtlijst. Je bent van harte welkom in mijn praktijk in Breda in het gebouw Zuiderlicht.

 

 

Klik op deze link om te lezen over gevoelens van angst: https://www.therapie-susan.nl/blog/angst/