Rouw verwerken

 

Therapiepraktijk Susan geeft begeleiding bij Rouw en Verlies. Het ervaren van een ingrijpend verlies in het leven kan vele verschillende gevoelens met zich mee brengen. Ongeloof, verdriet, boosheid, leegte, het gevoel van ‘niks’ of het gevoel van geen houvast meer hebben. Misschien staan jouw gevoelens helemaal niet in deze korte opsomming. Ieder mens heeft een eigen en uniek pad als het gaat over het omgaan met een ingrijpend verlies, rouw en rouwverwerking.

Hoe moet je rouwen?

Er bestaat geen eenduidige richtlijn voor rouw. Iedereen rouwt op een eigen manier. Ik spreek liever van ‘verweven’ in plaats van ‘verwerken’. Rouw is een proces waarin het ingrijpende verlies langzaam verweven wordt in je levensverhaal. Op een manier die voor jou past en in een tijdsspanne die voor jou past.

Verschillende soorten verlies

Er zijn vele verschillende soorten van verlies. In het leven verbinden we ons met vele mensen, dieren, situaties en toekomstperspectieven. Verbinden betekent ook op enig moment verlies en afscheid. Verlies overkomt je. Bijvoorbeeld door het overlijden van een dierbare, verlies van een kind, verlies van werk of van gezondheid. Afscheid moet je nemen.

Begeleiding bij Verlies en Rouw

In de begeleiding door mij luister ik als eerste naar jouw ingrijpende verlies. Jouw verhaal met al jouw gevoelens staan voor mij centraal. We werken toe naar het op een passende manier integreren van het geleden verlies in je levensverhaal. Daarvoor kan ik verschillende werkvormen toepassen. Maar jij bent voor mij het belangrijkste. We maken jouw handleiding voor het verweven van jouw ingrijpende verlies in je gehele levensverhaal.

Via deze link kom je bij een ‘rouwmeter’.

Handvaten in een rouwproces

Er bestaat geen geijkt pad voor het proces van verweven van een ingrijpend verlies in je eigen levensverhaal. Er zijn wel verschillende stappen te onderscheiden die onderstaand in een volgorde worden aangegeven. Maar deze stappen kunnen voor iedereen anders zijn, zowel de inhoud als de volgorde. De stappen kunnen ook steeds terugkeren, maar dan net in een andere vorm dan daarvoor.

  • Overeind blijven
  • Aanschouwen
  • Verduren
  • Omkeren
  • Funderen
  • Opbouwen
  • Integreren

 

Ben je op zoek naar begeleiding bij Verlies en Rouw in de omgeving van Breda, Zundert, Etten-Leur of Roosendaal? Lees meer over mijn werkwijze op deze pagina.

Therapiepraktijk Susan in Breda hanteert geen wachtlijst, je kunt meteen bij mij terecht.