Als je je aanmeldt bij een psycholoog of psychologenpraktijk, kom je vaak op een wachtlijst terecht. Maar je bent vrij om te kiezen om naar een andere psycholoog of therapeut te gaan. Eentje die geen wachtlijst hanteert.

 

Wachtlijst? Er zijn andere mogelijkheden.

 

Basisverzekering

Het idee is vaak dat een psycholoog die vergoed wordt via de basisverzekering goedkoper is dan een psycholoog of therapeut die vergoed wordt via de aanvullende verzekering. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Wanneer het via de basisverzekering vergoed wordt, dien je wel eerst het volledige eigen risico te betalen. In 2023 is dat minimaal €385. Wanneer je geen andere zorgkosten hebt in een jaar, dien je dus eerst minimaal €385 te betalen, voordat de sessies vergoed worden vanuit de basisverzekering.

 

Aanvullende verzekering

Als de psycholoog of therapeut vergoed wordt via de aanvullende verzekering, wordt het eigen risico niet aangesproken. Dan hoef je dus niet eerst (minimaal) €385 te betalen. Afhankelijk van je verzekering, wordt een gedeelte per sessie vergoed. Dit varieert van €25 tot €65 per dag (dus eigenlijk per sessie).

 

Rekenvoorbeeld

Bijvoorbeeld, een sessie kost €87 en je aanvullende verzekering vergoedt €40 per sessie, dan betaal je dus €47 zelf per sessie. Er wordt wel vaak een maximum vergoeding bepaald per jaar, dit varieert van €100 tot €1500. Ten opzichte van €385 kun je dan heel wat keren naar een psycholoog of therapeut die via de aanvullende verzekering vergoed wordt.

Ik ben aangesloten bij NAP. Hierbij de link naar een overzicht van de vergoedingen per verzekering:
https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychotherapie#vergoedingen

 

Ik hanteer geen wachtlijst. Je bent van harte welkom. Plan nu je eerste afspraak via de contact pagina.

 

Ik ontvang je graag in mijn praktijk in Breda, ik geef sessies online en ik kom eventueel ook naar jou, thuis, op je werkplek of op een andere geschikte locatie. Informeer naar de mogelijkheden!