In deze blog het antwoord op de vraag: ‘Wat is EMDR?’

Ervaar je in het heden last van een bepaalde gebeurtenis vanuit het verleden en lukt het je niet om dit te neutraliseren? Ervaar je iedere keer opnieuw emotionele last in een gelijk lijkende situatie, terwijl zich dit niet in het heden afspeelt? Wellicht is EMDR dan een passende methode voor jou om die gebeurtenis te ontdoen van de emotionele lading die je toen gevoeld hebt, maar nu niet meer helpend is.

 

Wat is EMDR

EMDR is een afkorting, staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een kortdurende therapievorm waarin de remslaap nagebootst wordt. Dit is de slaap waarin je normaal gesproken gebeurtenissen van overdag verwerkt. De gebeurtenis die je parten speelt, heeft een dusdanige impact op je gehad, dat de emotionele lading snel oproepbaar is. EMDR kan ervoor zorgen dat de emotionele lading eraf gaat en de herinnering overblijft als een redelijk neutraal geheel.

 

EMDR in Breda

 

De acht fasen van EMDR

EMDR therapie kent 8 fasen. Er kunnen meerdere fasen in 1 sessie aan bod komen.

 

EMDR Fase 1: Historie en plan

De eerste fase begint met het eerste gesprek tussen de therapeut en de cliënt over wat de cliënt in therapie brengt en hoe EMDR-therapie voor die cliënt het beste kan worden ingezet. De cliënt moet zich veilig voelen bij de therapeut. De voorgeschiedenis van de cliënt wordt besproken en er wordt een plan gemaakt met aandacht voor het tempo van de therapie en de selectie van traumatische gebeurtenissen die onderdeel zullen uitmaken van de EMDR therapie.

 

EDMR Fase 2: Voorbereidingsfase

In de voorbereidingsfase legt de therapeut het proces uit, komen de voorwaarden aan bod en wordt gesproken over verwachtingen. Alle eventuele zorgen en vragen van de cliënt worden besproken en er wordt een veilige therapeutische werkrelatie tussen therapeut en cliënt tot stand gebracht. Er worden technieken besproken om eventuele te hoge emotionele ervaringen te kunnen stabiliseren. Soms hebben fase 1 en 2 al wat sessies nodig alvorens kan worden doorgegaan naar de volgende fasen.

 

EDMR Fase 3: De gebeurtenis

De te ‘herverwerken’ gebeurtenis wordt bepaald, samen met beelden, overtuigingen, gevoelens en sensaties over de gebeurtenis.

In de volgende drie fasen wordt de daadwerkelijke EDMR toegepast. Er kan gewerkt worden met oogbewegingen, geluiden of tikken van links naar rechts.

 

EMDR Fase 4: Desensitisatie

In deze fase wordt begonnen met de geluiden / tikken, terwijl de aandacht van de cliënt wordt gericht op te herverwerken gebeurtenis. Gedurende deze fase kunnen nieuwe gedachten, sensaties, beelden en gevoelens naar boven komen. Dit gaat door totdat de cliënt aangeeft geen spanning meer te ervaren als er aan de gebeurtenis wordt gedacht.

 

EDMR Fase 5: Installatie

In deze fase associeert en versterkt de cliënt een positieve overtuiging met de herverwerkte gebeurtenis totdat deze volledig als waar voelt.

 

EDMR Fase 6: Bodyscan

In deze fase wordt de cliënt gevraagd om de herverwerkte gebeurtenis en de positieve overtuiging in gedachten te houden terwijl hij zijn lichaam van top tot teen scant. Elke mogelijke vorm van spanning in het lichaam wordt opnieuw verwerkt.

De laatste twee fasen zorgen voor veiligheid voor de cliënt, zowel aan het einde van een sessie als aan het begin van de volgende sessie.

 

EDMR Fase 7: Afsluiting

Op een rustige manier wordt de cliënt teruggebracht in het hier & nu. Dat gebeurt altijd, onafhankelijk of de gebeurtenis volledig is verwerkt of niet helemaal.

 

Fase 8: Herevaluatie

Dit is ook het begin van elke nieuwe sessie na herverwerking. De cliënt en therapeut bespreken recent verwerkte gebeurtenissen om samen te bekijken of het goed heeft geholpen.Toekomstige doelen en richtingen voor voortzetting van de therapie worden bepaald.

 

EDMR in Breda

Zoek je EMDR therapie in de omgeving van Breda, Zundert, Roosendaal of Etten-Leur? Therapiepraktijk Susan heeft ruime ervaring met EDMR en geeft EMDR sessies in Breda of online.  Plan zelf je eerste afspraak via de contactpagina, stuur mij een bericht of bel mij!
Er is geen wachtlijst. Je bent van harte welkom.

 

therapie susan depressie breda

 

 

 

Lees meer over EMDR en bij welke klachten EMDR kan helpen op deze pagina’s: https://www.therapie-susan.nl/emdr/ en Angst en EMDR