Zo vele dingen interesseren ons niet
omdat zij in onze geest geen bodem vinden waarop zij kunnen leven.
Wat wij moeten doen is de ruimte in onze geest vergroten
zodat veel meer ideeën er een plaats kunnen vinden.
ORTEGA Y GASSET  (1883 – 1955)

 

‘Wat gebeurt er toch met mij?’, vraag ik mezelf af, terwijl ik in de bus zit en het Jordaanse landschap aan mij voorbij trekt. Het is alsof er delen in mijn ziel zacht worden aangeraakt en ik daardoor ineens een inzicht heb. Meerdere zelfs. Zonder het te willen, zonder erover na te denken. Ik kijk naar een leeg landschap, doe niks en toch gebeurt het. Inzicht.

 

 

Inspiratie

Inspiratie werkt positief voor inzicht. Inspiratie door in een andere omgeving te zijn. Observeren, bestuderen, inlichtingen inwinnen over anderen. Over hoe zij de dingen doen en wat zij vinden. We kunnen enorm veel leren door naar positieve of mooie mensen en zaken te kijken en die dan na te bootsen. Het is bijvoorbeeld onmogelijk een mooi pianostuk te schrijven wanneer je nooit naar muziek geluisterd hebt of je zal nooit een goede voetballer worden wanneer je niets van voetbal weet.

Endogene en exogene inspiratie

Het intelligentieproces van de mens begint met nadenken, en de eerste fase hiervan is: het verzamelen van ideeën en gegevens. Deze fase noemen we inspiratiefase. Bij de ideeënverzameling onderscheiden we twee verschillende inspiratiebronnen, de exogene, dus van buitenaf, en de endogene, van binnen uit, dus putten uit eigen verbeelding en geheugen (K.Roose, 1978).

Onbewuste zelfcensuur

Helaas wordt endogene inspiratie ook weer snel teniet gedaan door onbewuste zelfcensuur. Is het eigenlijk te moeilijk of zal het te lang duren…? Je kiest onbewust voor de makkelijkste optie, oftewel ‘de weg van de minste weerstand’.

Andere omgeving

Je persoonlijke evolutie wordt enorm versneld door bewust exogene inspiratie in je leven in te bouwen. Het is dus bijvoorbeeld zeer nuttig een collega grondig te bestuderen of in discussie- of uitwisselingsgroepen deel te nemen. Een andere hedendaagse toepassing hiervan vind je bijvoorbeeld ook in het nemen van een tussenjaar- / maand om een reis te maken.

Hardop uitspreken

Ook het hardop uitspreken van wat er in je omgaat, levert inzicht op. Je hoort jezelf bepaalde zaken benoemen en je voelt tegelijkertijd of het waar is of dat er andere woorden beter passen. En dat levert inzicht op.

 

Wil jij ook meer inzicht krijgen in jezelf? Je bent van harte welkom. Er is geen wachtlijst. Boek nu zelf je eerste afspraak met mij via de contact pagina.

Ik ontvang je graag in mijn praktijk in Breda, ik geef sessies online en ik kom eventueel ook naar jou, thuis, op je werkplek of op een andere geschikte locatie. Informeer naar de mogelijkheden!

 

 

Klik hier om te lezen over inspiratie en inzicht: https://www.therapie-susan.nl/blog/onbewuste/