Waarom doe je bepaalde dingen? Waarom kun je bepaald gedrag niet veranderen? Waarom kun je geen beslissing nemen? Wellicht omdat het je onbewuste wél iets brengt. Mijn naam is Susan en ik geef psychotherapie. Psychotherapie is gesprekstherapie waarbij we proberen het onbewuste meer bewust te maken, zodat je meer begrip krijgt voor jezelf. Meer begrip voor jezelf, brengt meer ontspanning. En meer ontspanning, brengt betere keuzes met zich mee. Omdat je wilt zijn wie je echt bent.

 

Het onbewuste, wat huist daar?

Wat huist er in ons onbewuste? Hieronder een opsomming:

  • Fundamenteel zelfbeeld
  • Algemeen werkelijkheidsbeeld
  • Verwachtingsbeeld van het ideaal
  • Verdrongen frustraties
  • Behoeften
  • Begraven herinneringen

In een eerdere blog heb ik geschreven over het Fundamenteel zelfbeeld, het Algemeen werkelijkheidsbeeld en het Verwachtingsbeeld van het ideaal, zie https://www.therapie-susan.nl/blog/zelfbeeld . In deze blog gaat het over de Verdrongen frustraties en Behoeften.

 

Behoeften en verlangens

Mens en dier streven voortdurend gedrag na dat ernaar gericht is om bepaalde situaties te realiseren. Situaties waarin de kans groot is dat onze behoeften worden gerealiseerd. Onze behoeften zijn vaak onbewust. Veel concreter zijn onze verlangens, voortkomend uit onze behoeften.

Behoeften zijn verschillend, maar kunnen zich uiten in dezelfde concrete verlangens. Andersom geldt dat ook, dezelfde verlangens kunnen voortkomen uit verschillende behoeften.

Een behoefte die gerealiseerd wordt, is niet te vervangen door de andere niet-gerealiseerde behoefte, terwijl dat bij verlangens wel zo kan zijn.

Bijvoorbeeld: honger is niet te stillen door het drinken van water.

Maar: met iemand gaan eten kan wel voldoen in verschillende behoeften, zoals honger, gezelschap, intimiteit of tederheid. Daardoor kan een ander verlangen, bijvoorbeeld een prettig gesprek voeren, verdwijnen.

Realisatie van behoeften

We zijn geprogrammeerd om te streven naar realisatie van onze behoeften. De allerdiepste behoefte is ons streven naar een gelukkig gevoel. Dat betekent dat ons hele systeem op een aangename manier wordt geprikkeld. We hebben:

  1. Fysiologische behoeften, dus honger, dorst, slaap, uitscheiding, warmte, geen pijn en ‘vachtcontact’.
  2. Psychische behoeften, de behoefte aan zijn wie we zijn en waardering van anderen voor wie we zijn.
  3. Seksuele behoeften, dat ook voor een gedeelte overeenkomt met de behoefte aan ‘vachtcontact’ en de behoefte aan waardering.

Weerstand kan een uitingsvorm zijn van het bewuste en het onbewuste die niet op één lijn zitten.

Ieder mens is uniek

Bij ieder mens is de verhouding van de verschillende behoeften anders. Ook de uiting van de behoeften in concrete verlangens is verschillend. Een grote taak van onze hersenen is om onze behoeften om te zetten in concrete verlangens, zodat we deze kunnen realiseren. Anderzijds is een taak van de hersenen om de spanningen, die wellicht tussen de verschillende verlangens bestaan, op te lossen.

Frustraties

We voelen onze behoeften ook vooral door onze frustraties. Een frustratie kan een botsing betekenen met één van onze behoeften. Om onze behoeften te leren kennen, dienen we onze frustraties te onderzoeken!

Leerproces

De ontwikkeling van Behoeften ⇒ tot concrete verlangens ⇒  tot realisatie is een levenslang leerproces. Het is aan verandering onderhevig en voor eenieder verschillend. Ieder mens is tenslotte uniek.

 

Wil jij je meer bewust worden van je concrete verlangens en je behoeften? En meer begrip krijgen voor jezelf? Er is geen wachtlijst. Plan zelf je eerste afspraak via de contact pagina. Je bent van harte welkom.

Ik ontvang je graag in mijn therapie praktijk in Breda, ik geef sessies online en ik kom eventueel ook naar jou, thuis, op je werkplek of op een andere geschikte locatie. Informeer naar de mogelijkheden!

 

therapie breda

 

 

Wil je meer weten over het conflict tussen behoeften en realisatie? Klik hier om te lezen over het fundamentele conflict.

 

(bron: A.I.H.P. vzw – Europees geaccrediteerd opleidingsinstituut – 2011)