Voor ieder mens met een depressie, depressieve klachten, depressieve gevoelens of sombere stemming is het het meeste van belang om op een goede manier de weg terug te vinden naar een prettiger leven. Dirk de Wachter (psychiater-psychotherapeut in België) heeft dat ook wel ‘de tekorten van het bestaan kunnen leven’ genoemd.

Maar hoe doe je dat? Misschien vraag je je af ‘Hoe kom ik zelf uit een depressie? Of ‘Wat kan je het beste doen bij een depressie?’ ‘Wat voor praktische tips helpen bij een depressie?’

Hieronder geef ik een aantal praktische tips die mijzelf helpen bij depressieve of sombere gevoelens. Ik vind het wel belangrijk te melden dat het voor iedereen anders is. Wat helpt bij de een, werkt totaal niet voor een ander.

Daarom pleit ik ervoor dat, wanneer je last ervaart van depressieve of sombere gevoelens, je je eigen handleiding maakt. Uiteraard met hulp van mij, als je dat wilt!

 

tips bij depressie

 

Wat kan je het beste doen bij een depressie?

Ik vind het heel erg fijn om te praten over mijn sombere of depressieve gevoelens. Als ik er woorden aan geef en het kan delen met een ander, voelt het een paar procent lichter.

Voor mij hoort filosoferen over het leven erbij. Het lijkt ook wel alsof ik van daaruit weer een stapje verder kom in mijn gedachten en gevoelens.

Een stapje dichter bij een veel lichter gevoel, dat ik óók kan ervaren. Dit is dan ook een reden waarom ikzelf gesprekstherapie geef.

Ik weet hoe fijn en helpend het is als een onafhankelijke professional ècht luistert en op precies de goede momenten de juiste vragen stelt.

 

Hoe kom ik zelf uit een depressie? Praktisch tips bij depressie

Voor mij zijn de minuten na het wakker worden erg belangrijk. In die minuten kan ik mijn gemoed voor de rest van de dag enorm beïnvloeden. Wanneer ik wakker word en ik denk als eerste aan dingen die niet op orde zijn, die niet goed gaan of wat ik allemaal mis in mijn leven, voel ik onmiddellijk verdriet en frustratie.

Vervolgens volgt een aversie tegen opstaan en de dag beginnen. In mijn gedachten gaat het dan als volgt: ‘De dingen die ik net opsom zullen aan het einde van de dag toch niet anders zijn, dus waarom moet ik eigenlijk opstaan? Voor wie doe ik dat eigenlijk?’.

Met tegenzin, verdriet en een steen in mijn maag begin ik dan de dag. Dit gevoel kan gedurende de dag groter worden. En dat kan leiden naar een angstig gevoel. Op deze manier kan ik in een vicieuze cirkel belanden.

Slapen, wakker worden en opstaan zijn voor mij een drie-eenheid waarin vele mogelijkheden voor beïnvloeding zijn, zowel positief als negatief. Dus dat betekent voor mij dat ik, naast erover praten, hier actief mee bezig moet zijn om het positief te beïnvloeden.

 

Slapen en depressieve gevoelens

Ritme

Om prettig in slaap te komen, werkt een ritme gedurende de week erg goed. Grotendeels dezelfde tijd naar bed gaan en dezelfde tijd opstaan, maakt dat je lichaam beter begrijpt wanneer het tijd voor welk onderdeel is. Heel eerlijk, ik vind dit best lastig. Ik merk wel dat als het wel lukt, ik inderdaad beter slaap en prettiger wakker word.

 

Slaapmuziek

Ik maak gebruik van slaapmuziek. Daar gebruik ik een (gratis) app voor genaamd ‘insight timer’. De slaapmuziek die ik prettig vind is ‘Deep sleep’ van Chris Collins. Dat duurt ongeveer een uur, maar ik heb het nog nooit af kunnen luisteren; )

 

Temperatuur

Een belangrijk punt is dat je je veilig voelt in je slaapkamer en je bed. Om dat veilige gevoel te stimuleren is temperatuur van belang. Sommige mensen vinden kou prettig, anderen willen graag warmte ervaren. Een warme kruik kan bijvoorbeeld helpen voor warmte, maar ook voor een veilig en geborgen gevoel. Ik persoonlijk vind een warme kruik in bed heerlijk.

 

Veilig en geborgen gevoel met een zwaarte deken

Een veilig en geborgen gevoel helpt om goed te kunnen slapen. Dit kan gefaciliteerd worden door een verzwaringsdeken. Door de subtiele druk die door een zwaarte deken wordt uitgeoefend, ontstaat een onbewust gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dit zorgt weer voor meer ontspanning van je lichaam en het zenuwstelsel. En hierdoor geeft het lichaam het slaaphormoon melatonine af voor een vredige en diepere slaap. Hierbij een link naar een zwaarte deken, let bij het eventueel aanschaffen op het gewicht en de maat!

 

Wakker worden en depressieve gevoelens

Wake-up-light

Ik ben niet iemand die na de slaap in één keer wakker is. Soms kan het door omstandigheden niet anders, maar prettig vind ik dat niet. Ik ontwaak graag rustig. Om dit te faciliteren heb ik een wake-up-light aangeschaft. Voor mij werkt dit fantastisch, zeker in de winter. Ontwaken door een licht wat heel langzaam ietsje meer licht geeft, betekent voor mij rustig ontwaken. Wat mij ook de kans geeft om actief positieve gedachten te hebben. Hieronder de link van het Wake-up-light dat ik zelf heb.

Positieve gedachten

Om positieve gedachten te stimuleren in de ochtend heb ik een selectie gemaakt van 2 positieve gedachten die ik iedere ochtend denk. De belangrijkste gedachte: ‘Je weet nooit wat er kan gebeuren op een dag!’ En trek ik een kaartje uit een doosje. Hierbij een link naar het doosje dat ik zelf heb!

Opstaan en depressieve gevoelens

Het opstaan doe ik zo bewust in het ‘hier en nu’ als mogelijk. Ik wil niet denken aan wat de planning is of aan wat ik allemaal nog moet regelen. Ik probeer me te concentreren op mijn ademhaling (die is er toch altijd) en op wat mijn zintuigen ervaren onder de warme douche.

Tot zover praktische tips bij een depressie die voor mezelf werken. Extra van belang vind ik het om te melden dat enkel deze tips mij niet helpen, voor mij is een voorwaarde dat ik met iemand over mijn ervaren gevoelens kan praten. Alle onderdelen tezamen helpen mij wel.

 

Praktische tips en hulp bij depressie in Breda

Iedere persoon is anders, iedereen is uniek, iedere depressie is uniek. Een depressie vraagt om een persoonsgerichte aanpak. Een aanpak die afgestemd is op jou als persoon, op jouw voorkeuren, jouw levensfase en jouw talenten. Jouw verlieservaringen en levensloop spelen mee.

Daarom is het belangrijk om je eigen handleiding te hebben om om te gaan met jouw depressie of depressieve gevoelens. Praktische tips kunnen daar een onderdeel van zijn.

Het opstellen van die handleiding, inclusief praktische tips bij een depressie, doen we tijdens de therapie. Dat hoef je niet alleen te doen. Ik doe graag met je mee, we doen dat samen!

Je bent van harte welkom. Plan zelf je eerste afspraak via de contactpagina. Er is geen wachtlijst!

 

therapie susan depressie breda

 

 

 

Wil je meer lezen over depressie en depressieve gevoelens, klik dan op deze link: https://www.therapie-susan.nl/hulp-depressie-breda/

Sommige van de links in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat als er op de link geklikt wordt en het item wordt aangeschaft,  therapiepraktijk Susan een aangesloten commissie ontvangt zonder extra kosten voor de koper. Alle meningen zijn en blijven van therapiepraktijk Susan.