Overleven komt erna. Na dat gevoel dat de grond onder je voeten verdwijnt. Misschien ken je het. Misschien ken je iets soortgelijks.

Bij een nare gebeurtenis in ons leven kunnen we veel pijn en verdriet ervaren. En voor iedereen is de definitie en de inhoud van een ‘nare gebeurtenis’ anders. Ieder leven en ieder mens is anders.

Maar eenieder zoekt naar een manier om het te kunnen dragen. We zoeken we naar een manier om het dagelijks functioneren te kunnen continueren. Dit kan erin resulteren dat we ons wegdraaien van de gevoelens die bij de nare gebeurtenis horen. Want het is te groot, te veel.

Zo ontstaat een Gekwetst deel in onszelf, dat wordt beschermd door een Overlevingsdeel in onszelf. Volgens de theorie van dr. Franz Ruppert bestaat er naast deze 2 delen ook een derde deel in onszelf, het Gezonde deel.

 

overleven

 

Gevoelens ervaren

Centraal in zijn theorie staat het concept ‘het verlangen naar verbondenheid’, waarbij het verlangen naar authentieke relaties en een gezond zelfbeeld cruciaal zijn voor psychologisch welzijn. Het Gekwetste gedeelte de juiste aandacht geven door de gevoelens te ervaren die hierbij horen, stukje bij beetje, zonder overweldigd te worden, is hierbij van belang.

 

Herstel van contact

Wanneer het helingsproces is gestopt, is het nodig weer in contact te komen met dit gedeelte. Daar waar het verdriet is gelaten, daar waar we zijn omgedraaid, waar de schreeuw is blijven steken in de keel, waar we (onbewust) gekozen hebben voor zwijgen; dat punt kan zomaar ineens om aandacht gaan vragen. Dit punt wordt ook wel ‘een gekwetst gedeelte van het zelf’ genoemd. Soms wordt hiernaar verwezen met de term ‘traumadeel’.

 

Overlevingsmechanisme

Belangrijk om ons te beseffen is dat we niet zomaar zijn weggedraaid van het verdriet of van de pijn. Het is geen bewuste keuze om het helingsproces te stoppen. In een eerdere blog heb ik geschreven over het overlevingsmechanisme en de functie daarvan: Is de pijn en het verdriet te groot, dan maken we de beweging om er van weg te gaan. Dit is geen bewuste beslissing, dit is de manier om mee te kunnen blijven doen in het dagelijkse leven. Vervolgens spreken we onze eigen talenten aan om te kunnen functioneren. Je talenten gaan hun uiterste best doen en zo ontstaat, kort gezegd, je overlevingsmechanisme.

 

Innerlijke strijd

Wanneer het gekwetste gedeelte om aandacht vraagt, terwijl het overlevingsmechanisme juist als taak heeft dit te vermijden, ontstaat er een innerlijke strijd. Deze innerlijke strijd ontaardt zich in ieder mens anders. Er kunnen lichamelijke spanningen ontstaan, stress, hoogoplopende emoties, terwijl je dit niet herkent van jezelf. Of juist een terugtrekkende beweging uit het dagelijkse bestaan, de neiging om in je schulp te kruipen, terwijl je je daarin niet echt ontspannen en prettig voelt.

 

In contact willen zijn

Het gezonde, volwassen gedeelte van jezelf heeft een open waarneming, het is in staat gevoelens te reguleren, heeft een basisvertrouwen en een inlevingsvermogen. Het gezonde deel is in staat zich te hechten, het is bereid om contact te maken en heeft hier ook een (klein) verlangen naar. Er is reflectievermogen en een bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen en te dragen. Woorden die passen bij dit gedeelte: nieuwsgierig, open, accepterend, liefdevol. In contact komen met het gekwetste gedeelte in jezelf gebeurt vanuit je gezonde gedeelte en met respect voor jouw overlevingsdeel dat je tenslotte al die tijd heeft geholpen.

 

Hulp door Therapiepraktijk Susan in Breda

Mijn werkwijze richt zich op éérst begrijpen, het Zien. Dit leidt tot interne rust. We beginnen door in een rustige en kalme omgeving voorzichtig woorden te kunnen geven aan je eigen gevoelens behorend bij het gekwetste deel. Hierdoor kun je ‘ervaren, zonder je erin te laten meeslepen’. Vanuit hier gaan we verder. Dit kan door middel van gesprekstherapie, EMDR, opstellingswerk en/of de focussing-methode. Een combinatie hiervan in een aantal sessies is zeer goed mogelijk.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk. Ik ontvang je graag in mijn therapiepraktijk in Breda en ik geef sessies online. Plan zelf je eerste afspraak op de contactpagina via de online agenda! Er is geen wachtlijst.

 

therapie susan depressie verlies rouw angst EMDR Breda

 

 

Wil je meer lezen over het overlevingsmechanisme, lees dan mijn blog Overlevingsmechanisme.