Tranen horen erbij in ons menselijke systeem, maar hoe spelen tranen een rol in onze emoties?

Emoties en tranen zijn nauw met elkaar verbonden. Tranen kunnen een fysieke manifestatie zijn van het emotionele gevoel van verdriet. Maar ook bij een gevoel van opluchting, boosheid of juist blijdschap kunnen tranen komen. Dit verschilt per persoon. Ieder mens heeft een eigen vorm!

tranen, emotie en verdriet

Mijn persoonlijke ervaring met tranen

Bij mij komen tranen op momenten van verdriet, wanneer iets me diep raakt, of bij enorme opluchting. Persoonlijk vind ik huilen niet erg. Sterker nog, soms voel ik in mijn lichaam dat ik zou willen huilen, zonder precies te weten waarom. Het moment waarop de tranen eindelijk uit mijn ogen vloeien, brengt een gevoel van opluchting teweeg.

 

Inzicht tijdens het huilen

Soms realiseer ik me pas tijdens het huilen wat de oorzaak van de tranen is. Als ik de tranen gewoon laat vloeien, heb ik het gevoel dat ik dieper in mezelf zink. Dit resulteert in een vorm van innerlijke rust en begrip, zelfs terwijl ik tegelijkertijd verdriet ervaar. Dan ervaar ik verdriet, innerlijke rust en opluchting naast elkaar.

 

Verschillende vormen van tranen

Tranen horen bij het menselijke systeem. Er zijn verschillende vormen van tranen. Je kunt tranen hebben, omdat je ogen vochtig moeten worden gehouden en beschermd moeten worden tegen uitdroging. Of tranen als reactie op externe prikkels, zoals het snijden van uien, blootstelling aan fel licht, rook, stof of irriterende stoffen. Ze dienen om het oog te spoelen en te beschermen tegen potentieel schadelijke stoffen.

 

De emotionele functie van tranen

Tranen worden dus ook geproduceerd als reactie op gevoelens van vreugde, verdriet, rouw, boosheid, angst of stress. Huilen stelt de mens in staat om gevoelens te uiten wat kan bijdragen aan een gevoel van lichte opluchting en bevrijding. Het vrijkomen van stresshormonen en chemische stoffen via tranen tijdens het huilen kan helpen bij het verminderen van stressgevoelens. Dit kan bijdragen aan een gevoel van kalmte en ontspanning na het huilen.

 

De waarde van een getuige bij verdriet

Soms is het fijn om in je eentje te huilen wanneer je verdrietig bent, waarbij je de tranen ongeremd kunt laten stromen. Echter, dit kan ook een gevoel van eenzaamheid in jezelf opwekken. In dergelijke momenten kan het helpend zijn om een getuige te hebben, iemand die je ervaren verdriet ziet. Een getuige van je ervaren verdriet.

 

Tranen, getuige en troost

Ongeremd je tranen laten gaan in de aanwezigheid van een ander, een getuige, zonder oordeel, draagt bij aan een gevoel van verbondenheid. En een gevoel van verbondenheid raakt het gevoel van troost aan in jezelf.

Verdriet, een getuige hebben zonder oordeel of mening, een gevoel van verbinding en troost zijn diep met elkaar verbonden in de menselijke ervaring van emoties en relaties.

 

Hulp door therapiepraktijk Susan in Breda

Therapiepraktijk Susan biedt je een veilige ruimte waarin je je emoties kunt uiten. Zonder oordeel. Je bent van harte welkom!

Er is geen wachtlijst. Ik ontvang je graag in mijn praktijk in Breda. Je kunt meteen zelf je eerste sessie plannen via de online agenda op de contactpagina of neem contact op via mail, whatsapp, telefoon of de socials.

 

therapie susan depressie verlies rouw angst EMDR Breda

 

 

 

Wil je meer lezen over troost, lees dan mijn blog: Eerst troost, dan veerkracht