Gesprekstherapie Helpt, maar misschien vraag je je af: “Wat is Gesprekstherapie?” Woorden geven aan hetgeen je voelt en wat er in je omgaat, helpt. Praten helpt. Het brengt opluchting en inzicht. Maar hoe werkt dat precies?

 

 

Positieve werking Gesprekstherapie

Gesprekstherapie heeft een positieve werking op de neurale paden (de verbindingen) in je hersenen en op jouw emotionele en gevoels-huishouding. Als je bij mij Gesprekstherapie volgt, is het in eerste instantie voor mij van groot belang dat je alle ruimte en veiligheid ervaart om jouw verhaal te vertellen, inclusief waar je in het Hier&Nu last van ervaart en waardoor dit gekomen is.

De oorzaak kan een recente gebeurtenis zijn. Een gebeurtenis die hevig ingrijpt op jouw leven en jouw gevoel in het Hier&NU. Zo’n recente gebeurtenis kan bijvoorbeeld ook teruggrijpen op eerdere gebeurtenissen in jouw leven.
De oorzaak kan ook een reeks gebeurtenissen zijn waardoor je het gevoel hebt dat ‘de maat vol is’ en je een enorm gevoel van boosheid ervaart en dit niet ‘zakt’.

Gevoelens van aanhoudende stress, boosheid of angst kunnen je parten spelen in het dagelijkse leven. Je wil hiervan af, maar het delen met je eigen spiegelbeeld of met je partner, vrienden, familie, collega’s of kennissen is niet meer voldoende.

Gesprekstherapie bij therapiepraktijk Susan in Breda biedt uitkomst! Mijn vorm van gesprekstherapie focust zich grofweg op drie elementen: Hier&Nu, Verleden en Verbinden&Toekomst.

 

Focus op het Hier&NU

Allereerst richten we ons op het Hier&Nu. Het is namelijk van groot belang dat het dagelijkse bestaan voor jou vol te houden is. Hierbij richten we ons ook op jouw kwaliteiten, talenten en levenservaring, naast jouw nare ervaring(en). Zo zorgen we voor een brede context waarin jouw nare ervaring(en) een plaats hebben.

We richten ons op de werking van jouw Window of Tolerance, oftewel de werking van jouw zenuwstelsel. Dit heeft als doel om op effectieve wijze symptoombestrijding toe te kunnen passen. Want ook al klinkt symptoombestrijding niet altijd als een duurzame oplossing, het is wel degelijk prettig om deze kennis, tips en tricks toe te kunnen passen in jouw dagelijkse bestaan.

Vaak komt dit al in onze 1e sessie Gesprekstherapie aan bod, naast dat jij jouw gehele verhaal vertelt. Mijn empathische houding en het feit dat ik geen onderdeel uitmaak van jouw privé-omgeving, maakt dat jij je gehele verhaal kunt vertellen zonder angst voor een oordeel of afwijzing. In deze 1e sessie Gesprekstherapie zorgt dat al voor opluchting, wat ruimte geeft in jouw eigen systeem. Daarnaast gaan we dus in op symptoombestrijding, als je dat wil en als dat nodig is.

 

Focus op het Verleden

Als tweede richten we ons op het Verleden. De gebeurtenissen die een diepe nare impact op je hebben gehad en die helaas op de voorgrond in je dagelijkse bestaan blijven bewegen. Dit kunnen verlieservaringen zijn, plotselinge dreigende situaties in het verleden of juist geen aanwijsbare gebeurtenis, maar het uitblijven van een gewenste situaties die bijvoorbeeld blijvende depressieve gevoelens veroorzaken.

We concentreren ons op het bijbehorende gevoel van alle verschillende elementen van deze gebeurtenissen. Ik stel mij figuurlijk naast jou op om op die wijze naar de wereld te kijken en me af te vragen: “…zo zou ik me voelen, hoe is dit voor jou?

Ik heb geen oordeel, ik wijs niet af. Al jouw gevoelde, emotioneel en fysiek, is van groot belang. Ook al begrijpen we het in eerste instantie niet, jouw vermogen om tot inzicht te komen als we zonder oordeel het gevoelde ruimte geven, is niet te onderschatten.

 

Verwerking: Inzicht en Begrip

Zo werken we toe naar jouw manier van inzicht en begrip, dat uiteindelijk leidt naar integratie van de gebeurtenissen in jouw gehele levensverhaal. Jouw eigen betekenisgeving is van groot belang, zo ontstaat er persoonlijke groei en zelfactualisatie.

Deze vorm van Gesprekstherapie heeft een positieve werking op de hersenen. Wanneer je op deze wijze kunt praten over je ervaringen en emoties, worden betrokken hersengebieden zoals de prefrontale cortex en het limbisch systeem geactiveerd. Deze activatie kan leiden tot herstructurering van neuronale paden, wat helpt bij het verwerken van nare gebeurtenissen, traumatische herinneringen en het verminderen van angstige en/of depressieve gevoelens.

 

Focus op Verbinding en Toekomst

Als derde en laatste richten we ons op Verbinding met jouw Gehele Zelf, met jouw Leven en jouw Toekomst. Dit concentreert zich op het weten en kennen van alle gebeurtenissen en de impact hiervan. Het herinneren zonder meegesleept te worden in de grote nare gevoelens. Nare gebeurtenissen of grote verliezen blijven moeilijk en blijven verdrietig. Het gaat om het kunnen dragen hiervan en het verdriet te kunnen ervaren, met medeweten dat er ook andere gevoelens in jezelf zijn, wellicht zelfs die van licht en vrolijkheid.

Het gaat over de Verbinding tussen het gedeelte van jezelf dat helder voelt, helder weet en helder denkt en het gedeelte dat een solide opslagplaats is geworden van nare en moeilijke gevoelens. We zoeken naar verbinding tussen deze twee, zodat er een hernieuwd evenwicht in jezelf kan ontstaan en een hernieuwde blik op de Toekomst kan werpen.

Zoals Carl Rogers (1993) het al stelde: het geven van een eigen betekenis is DE manier waarop individuen hun ervaringen en zichzelf kunnen begrijpen. Het is een fundamenteel aspect van het menselijk bestaan en haar welzijn.

 

Hulp door therapiepraktijk Susan in Breda

Therapiepraktijk Susan biedt de juiste omgeving waarin veiligheid, onafhankelijkheid, geen oordeel en geen afwijzing centraal staan om tot de juiste inzichten en je eigen betekenisgeving te komen.

Ik geef je in een rustige en kalme omgeving de gelegenheid woorden te geven aan je al je emoties en gevoelens. Zonder oordeel of afwijzing. Hierdoor kun je ‘ervaren, zonder je erin te laten meeslepen’. Vanuit hier gaan we verder. Dit kan door middel van Gesprekstherapie of EMDR. Een combinatie hiervan in een aantal sessies is zeer goed mogelijk.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk. Ben je woonachtig in de omgeving Breda, Zundert, Etten-Leur of Roosendaal? Ik ontvang je graag in mijn therapiepraktijk in Breda en ik geef sessies online. Plan zelf je eerste afspraak op de contactpagina via de online agenda! Er is geen wachtlijst.

 

therapie susan depressie verlies rouw angst EMDR Breda

 

 

 

Wil je meer lezen over paniekaanvallen, lees dan mijn blog hierover: Hulp bij Paniekaanval